Acne

De volgende behandelmethoden kunnen worden toegepast: acnetherapie , chemische peeling , huidverzorgingsadvies en leefstijladvies

Acne is een aandoening van de talgklieren. Talg wordt geproduceerd om de huid soepel te houden. Op iedere vierkante centimeter bevat de huid ongeveer vijftien talgklieren. De precieze oorzaak achter het ontstaan van acne is tot op heden onbekend. Wel zijn er een viertal factoren bekend voor het ontstaan van acne. Deze factoren zijn:

  • een verhoogde talgproductie
  • een afwijking in het verhoorningsproces (proces waarbij de cellen in de huid langzaam uitdrogen en afsterven) wat zorgt voor afsluiting van het talgklierkanaal
  • de bacterie Propionibacterium acnes veroorzaakt ontstekingen
  • hormonale veranderingen, bijvoorbeeld door medicatie of de puberteit.

Soorten acne

Acne Vulgaris
Acne vulgaris is letterlijk vertaald gewone acne. Acne vulgaris komt dan ook het vaakste voor. Deze vorm uit zich vooral in het gelaat, op de borst en op de schouders. De reden hiervoor is dat daar het meeste aantal talgkliertjes aanwezig zijn. Acne vulgaris kemerkt zich door rode pukkeltjes, puistjes, zwarte en witte mee-eters.

Acne conglobata
Dit is een vorm van acne waarbij vele ontstekingen onderhuids samenvloeien tot grote cysteuze holten.

Acne keloidalis
Deze vorm van acne gaat gepaard met de vorming van zeer ontsierende en soms pijnlijke littekens. Acne keloidalis ontstaat meestal in aansluiting op acne conglobata.

Acne tarda
Deze vorm van acne komt vooral bij vrouwen tussen de dertig en veertig voor. Hormoonafwijkingen of hormoonschommelingen zijn veelal de oorzaak.

Acne excorrie de jeunes villes
Deze vorm ontstaat door puistjes te krabben aan te knijpen. Door het krabben en knijpen kunnen littekens of pigmentvlekken ontstaan.

Acne comedonica
Bij deze vorm zijn vooral mee-eters (comedonen) aanwezig.

Acne door geneesmiddelen
Deze vorm kan ontstaan bij het gebruik van steroïden, jodium, broom en lithium. Wordt gekenmerkt door bultjes, puistje en witte mee-eters.

Acne rosacea
Deze vorm wordt acne genoemd, maar hoort eigenlijk niet helemaal in het rijtje thuis. Acne rosacea begint met adertjes op de wangen, kin en voorhoofd. Later komen hier ontstekingen bij en wordt de huid grover.