Lipoedeem

De volgende behandelmethoden kunnen worden toegepast: oedeemtherapie , medical taping , therapeutische elastische kousen en leefstijladvies

Bij lipoedeem is er een stoornis in aanmaak van het vetweefsel. De afvoer van vocht via de lymfevaten is hierdoor niet optimaal. Er ontstaan onderhuidse ophopingen van vet en vocht. Het is een pijnlijke en chronische ziekte.

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). De voeten doen niet mee. De armen kunnen echter wel zijn aangedaan. Het voornaamste kenmerk van lipoedeem is dat de kledingmaat van het bovenlichaam twee tot drie maten kan verschillen ten opzichte van het onderlichaam. Lipoedeem gaat vaak gepaard met spataderen.

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er vrijwel altijd naast. Door de omvang van het vet wordt de afvoer van lymfevocht steeds meer belemmerd. Het is dan ook uitermate belangrijk om op hetzelfde gewicht te blijven. Gewichtsverhoging kan resulteren in verergering van het lymfoedeem en het optreden van complicaties.

Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen en dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen in het ontstaan. De ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit, na een zwangerschap of de menopauze. In een enkel geval speelt een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt herkend, zodat verergering of complicaties kunnen worden tegengegaan. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • zwaar gevoel in de benen
  • pijn in de (opgezwollen) benen
  • cellulitis (sinaasappelhuid)
  • snel blauwe plekken
  • gewrichtsproblemen (vooral knie)
  • gewichtsproblemen zonder aanwijsbare oorzaak. Bij afvallen worden de benen niet dunner.

Lipoedeem kent verschillende stadia, waarvan de kenmerken variëren van een zachte huid, duidelijke brede heupen en vollere benen (in vergelijking met het bovenlichaam) tot een huid die walnootachtig oogt en benen met een sterk afwijkende vorm.