Lymfoedeem

De volgende behandelmethoden kunnen worden toegepast: oedeemtherapie , medical taping , therapeutische elastische kousen en leefstijladvies

Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfklieren. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost. De lymfklieren, die overal in het lichaam voorkomen vooral in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfklieren vernietigd. Wanneer het lymfevocht niet goed wordt afgevoerd zal er net onder de huid tussen de cellen een ophoping ontstaan van lymfevocht (bestaande uit eiwitten en afvalstoffen). Dit wordt lymfoedeem genoemd. Lymfoedeem is een chronische aandoening die kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. Vaak heeft het bewegingsbeperkingen en pijn tot gevolg.

Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld kunnen de volgende problemen optreden: volumetoename, verbindweefseling (verharding) van het oedeem, verstoord evenwicht tussen staan en lopen, huidveranderingen, lymfevochtlekkage, infecties en orthopedische complicaties.

Lymfoedeem kent twee mogelijke oorzaken:

Primair lymfoedeem

Primair lymfoedeem ontstaat doordat het lymfestelsel niet goed is aangelegd of is ontwikkeld. Hierdoor wordt de afvoer van lymfevocht belemmerd. Er ontstaat stuwing van het lymfevocht waardoor lymfoedeem ontstaat. Primair lymfoedeem is tijdens de geboorte al aanwezig of wordt ontwikkeld tijdens het opgroeien.

Lymfoedeem begint hier meestal in de benen. Op latere leeftijd ontstaat het meestal door een trigger (wondje, ontsteking, warm weer, overbelasting). Het lymfestelsel moet harder werken maar schiet tekort. Niet altijd is er een specifieke trigger aan te wijzen.

Secundair lymfoedeem

Het lymfestelsel werkt namelijk niet continu op 100% van het vermogen. Indien nodig kan het lymfestelsel een tandje bij zetten. Wanneer het teveel wordt voor het lymfestelsel ontstaat lymfoedeem. Secundair lymfoedeem ontstaat altijd doordat lymfevaten worden beschadigd.

Beschadiging van het lymfestelsel kent verschillende oorzaken:

  • Behandeling bij kanker (verwijderen van de lymfeklieren, beschadiging door bestraling, beschadiging na chirurgie)
  • Infecties (wondroos/erysipelas, filariasis) waarbij bacteriën de lymfevaten aantasten
  • Aandoening van de bloedsomloop
  • Afklemming van lymfeafvoer (door tumor of uitzaaiing in lymfeklier)
  • Wonden en hierdoor verkregen littekens (brandwonden, open been, chirurgische ingrepen)
  • Lipoedeem: afwijkende vetcellen die vocht vasthouden
  • Overgewicht: extra druk op de lymfevaten
  • Inactiviteit
  • Ziektes van het lymfestelsel (ziekte van Hodgkin, lymfangioom/lymfangiosarcoom, ziekte van Besnier-Boeck)